Een manager bij een groot bedrijf, een psycholoog en een arts in het Erasmus MC in Rotterdam. Deze drie beroepen lijken op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen te hebben. Toch hebben al deze beroepen één onderdeel van de dagelijkse werkdag gemeen: beheersing van professionele gesprekstechnieken is essentieel. Een manager van een marketing bureau heeft continue contact met  designers, klanten en managers van andere afdelingen. Voor een manager is het dus essentieel om goed te kunnen communiceren en professionele gesprekken te kunnen voeren. Hetzelfde geld voor een psycholoog. Een psycholoog voert gevoelige en soms moeilijke gesprekken met patiënten. Deze gesprekken van een psycholoog zijn weliswaar iets anders dan die van een manager, het blijft belangrijk om professionele gesprekstechnieken onder de knie te hebben. Ook voor de longarts op het EMC in Rotterdam geldt dit. Hij of zij komt ook in aanraking met patiënten en moet in staat zijn om duidelijke, empathische gesprekken te voeren met patiënten.  

Als student marketing, psychologie of geneeskunde krijg je niet snel te kans om deze professionele gesprekstechnieken te oefenen en perfectioneren. Op de universiteit draait het immers vaak om theoretische kennis. Je zult dus wel leren hoe je professionele gesprekken voert binnen jouw toekomstige vakgebied, je krijgt alleen niet de kans om deze in de praktijk te oefenen. Het gevolg? Vele studenten zijn niet in staat om spijkers met koppen te slaan, oftewel: om effectief en efficiënt met anderen te communiceren. Dit leidt ertoe dat er vaak heel veel woorden gebruikt worden om eigenlijk niets te zeggen. Dit is een absolute no-go in een professionele setting. Dus hoe eerder je professionele gesprekstechnieken beheerst, de te beter. In dit artikel vertellen we iets over het belang van professionele gesprekken en waar je deze kunt opdoen en oefenen.

Professionele gesprekstechnieken zijn essentieel bij vele beroepssoorten

Het belang van professionele gesprekstechnieken

Zoals hierboven al kort benoemd, is het onder de knie hebben van professionele gesprekstechnieken ontzettend belangrijk. Bij veel beroepen is het nou eenmaal dagelijkse kost om gesprekken te voeren. Of dit nou met patiënten of met klanten is, feit is dat je voor een efficiënte gang van zaken goed moet kunnen communiceren. Met zinnen zonder inhoud, kom je niet zo ver. Vandaag de dag ligt het tempo een stuk hoger dan vroeger. Hoe ga je hier mee om? Op welke manier zorg je ervoor dat ondanks een verhoogd werktempo, alles toch op rolletjes blijft lopen? Hoe zorg je dat je met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk zegt? Hoe maak je jouw teksten relevant voor jouw gesprekspartner? Het effectief communiceren helpt hier enorm bij. Luisteren, informatie verwerken, en deze informatie gebruiken om tot een goede oplossing te komen met een patiënt of een klant: dat geeft jou een streepje voor op andere.

Gebrek aan praktijk ervaring

Op de universiteit wordt nauwelijks aandacht besteed aan praktijk kennis. Tijdens je opleiding tot psycholoog of marketeer schrijf je er waarschijnlijk op los. Het ene na het andere academische verslag lever jij in, maar de kennis die je hiermee op doet, kun je niet altijd in de praktijk brengen. Bij geneeskunde ligt dit net iets anders, omdat je tijdens je coschappen wel degelijk praktijk ervaring op doet. Echter blijft het feit dat theoretische kennis meer gewaardeerd wordt dan praktische kennis. Het gevolg hiervan is dat veel afgestudeerde wel beschikken over de benodigde kennis, maar dit niet in de praktijk kunnen brengen of zo brengen dat anderen denken: “Zo, dat is een goed verhaal!”

Het belang van professionele gesprekstechnieken

Waar kun je praktijk ervaring op doen?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om na je studie nog een stage te doen. Echter verdien je met een stage over het algemeen erg weinig. Je doet hier dus wel praktijk ervaring op, maar je houd er financieel niet veel aan over. Met een relevante bijbaan hou je wel wat over. Nou is niet elke bijbaan per definitie relevant voor je studie of een geschikte plek op professionele gesprekstechnieken te oefenen. Dus waar vind je nou zo’n bijbaan waar je professionele gesprekstechnieken kunt oefenen én goed kunt verdienen? Bij Proactive People Group! Wij bieden jou de unieke kans om relevante, praktische ervaring op te doen en lekker bij te verdienen. Bovendien hebben wij verschillende functies waarbij je jouw professionele gesprekstechnieken kunt oefenen. Dit is ontzettend waardevol voor jou professionele ontwikkeling en staat bovendien erg goed op je C.V. Ben jij een marketing student, een psychologie student, een geneeskunde student, een journalistiek student, een bedrijfskunde student, een communicatie student of een andere HBO- of Universitaire student waarbij het voeren van professionele gesprekken essentieel is? Solliciteer dan op een van onze vacatures in Rotterdam.